Če slika pove tisoč besed, koliko jih pove šele video? Ljudje smo izredno vizualna bitja, zato elementom z določeno stopnjo gibanja (torej video posnetkom) namenimo veliko več pozornosti ter si vsebino lažje in hitreje zapomnimo. Prav zato so le-ti izredno priljubljena oblika vsebine, ki jo podjetja nudijo uporabnikom. Video v konceptu storytellinga in oglaševanja prav zato ne predstavlja le potencialne možnosti, temveč je za konkurenčno prednost in ohranjanje uspešnosti digitalnega marketinga že nuja.  

Video oglasi – vzbudite pozornost na spletu! Video oglasi – vzbudite pozornost na spletu!

Poznate pesem »/../ Video killed the radio star/../«?
Morda je video resnično škodil naši radijski zvezdi, vsekakor pa so video oglasi eden izmed najbolj uspešnih formatov oglaševanja. Danes pravzaprav velja že skoraj (ne)napisano pravilo, da mora podjetje za uspešno izpeljavo oglaševanja na družbenih omrežjih (in marketingu na splošno) v del svoje širše komunikacijske strategije vključiti tudi video oglase za družbena omrežja.

Video oglasom zaupa vse več podjetij

Zaradi vse večje priljubljenosti pri publiki je video oglaševanje izredno pomembna marketinška taktika.

HubSpot v svoji raziskavi Wyzowl’s State of Video MarketingWyzowl’s State of Video Marketing navaja, da je kar 92 % sodelujočih anketirancev  ocenilo uporabo video posnetkov kot zelo pomemben del njihove marketinške strategije. 88 % vprašanih je odgovorilo, da jim video posnetki omogočajo pozitivno donosnost naložbe, 99 % vseh anketirancev pa je odgovorilo, da nameravajo video oglaševanje uporabljati tudi skozi celotno leto 2020. Raziskava je zajemala vzorec 656 oseb, sestavljen iz marketinških strokovnjakov ter predstavnikov potrošnikov.

Glede na Wave raziskavoWave raziskavo na temo video oglasov na družbenih omrežjih, podjetja uporabljajo videe v oglaševanju z namenom, da bi na svojem spletnem mestu povečala promet, promovirala novo vsebino in povečala število konverzij.

Priljubljenost video posnetkov med uporabniki strmo raste

Priljubljenost kanala YouTube vse od njegove predstavitve leta 2004 strmo raste. Gre za platformo, namenjeno nalaganju in predvajanju video posnetkov, ki je hitro postala druga najbolj priljubljena spletna stran, takoj za Googlom. Še več, dnevno naj bi se pogledala več kot 1 milijarda ur YouTube videov, kar 68 % spletnih uporabnikov68 % spletnih uporabnikov pa se na YouTube obrne tudi ob iskanju rešitve svojih težav.

YouTubu se torej lahko zahvalimo za izjemen porast video posnetkov ter njihovo uporabo. Uporabniki so videe sprejeli kot del vsakdanjika, video objave na družbenih omrežjih pa prejmejo 48 % več ogledov kot tiste, ki imajo v svoji sestavi le statične fotografije. 62 % uporabnikov naj bi bolj zanimal nek produkt, če so ga videli na Facebook Stories. Kar 75 milijonov uporabnikov pa dnevno spremlja Facebook video posnetke.

Kot navaja platforma Biteable.complatforma Biteable.com, bi naj uporaba video posnetkov na spletni strani le-tej prinesla kar 300 % več prometa in vodila v znatno povečanje konverzij. Stopnja konverzij naj bi se povečala do visokih 80 %, če pristajalna stran vsebuje tudi video posnetek. Video posnetke pa lahko vključimo tudi v e-mail marketing, saj naj bi e-mail, ki vsebuje video, generiral do 300 % več klikov kot e-mail s statično vsebino.

Videi povečujejo zaupanje do blagovne znamke in predstavljajo najpogosteje deljeno vsebino

Zaupanje blagovni znamki s strani ciljne publike je temelj za vse prihodne konverzije in prodajo v podjetju. Grajenje odnosov s strankami in kreiranje občutka medsebojnega zaupanja bi moral biti nujen marketinški cilj, ki ga danes dosegamo z integriranjem vsebinskega marketinga v strategijo podjetja.

Namesto direktne in vsiljive prodajne vsebine tako naši ciljni publiki ponudimo uporabne informacije v podobi zanimive vsebine – tukaj pa pridejo na vrsto video posnetki, ki lahko uporabnika z grafično privlačno vsebino, polno zanimivih informacij hitro prepričajo v nakup. Premikajoče figure gledalca pritegnejo, zahtevajo njegovo pozornost in v njemu vzbudijo določena čustva. Veliko uporabnikov spleta je še zmeraj skeptičnih pri opravljanju spletnih nakupov, saj tovrstni prodaji še ne zaupajo.

K temu pa jih lahko prepriča prav učinkovit video oglas, ki naše produkte ali storitve prikaže na preprost in praktičen način (le kdo si še ni ogledal kakšnega »Tutorials« video posnetka). To pri posamezniku ustvari občutek individualnega pristopa. Tudi Animoto.comAnimoto.com v svoji raziskavi zgornjo tezo potrjuje, saj je kar 57 % vprašanih ocenilo, da jih je prav video predstavitev izdelka prepričala v nakup. To pa ni zanemarljiva številka, mar ne?

Nikar ne pozabimo, da so video posnetki izjemno privlačna in najpogosteje deljena vsebina na družbenih omrežjih. Zamislite si, za vašo storitev naredite zanimiv, poučen in lepo oblikovan video posnetek. Ta pritegne nekega uporabnika družbenih omrežij, ki video deli s svojimi sledilci oziroma prijatelji. Samo na družbenemu omrežju Twitter se vsako minuto deli več kot 700 različnih videov, medtem ko je na Facebooku dnevno gledanih malce več kot 4 milijarde videov4 milijarde videov. BufferBuffer pa hkrati navaja, da video generira kar 12 krat več deljenj kot besedilo in statične fotografije skupaj.

Googlovi pajki obožujejo video posnetke

Ste si kdaj zaželeli, da bi se vaša spletna stran kot iskalni zadetek na prvih mestih iskalnikov pojavljala brez poglobljene SEO optimizacije in izjemno visokega vložka v oglaševanje? Uporaba video posnetkov na spletni strani vam lahko pri tem pomaga.

Ne pozabimo, da je spletni velikan Google leta 2006 prevzel YouTube, ki trenutno velja za drugi največji »spletni brskalnik«. Prav zato ni presenetljivo, da ima Google tako rad video posnetke. Vsebina, prikazana v video posnetku, ima kar 50 krat več možnosti, da se pojavi na prvi strani Googlovega brskalnika.

V kratkem času lahko predstavite več informacij na bolj učinkovit način

Predstavljajte si, da popoldne sedite v dnevni sobi, brskate po Facebooku in naletite na objavo z dolgim besedilom. Najverjetneje jo boste preskočili. Sedaj pa pomislite, da dolg tekst zamenjate z zanimivim, grafično dodelanim in lepo oblikovanim video posnetkom. Možnosti, da si boste vzeli čas in si ga ogledali, je veliko več.

Prav zato so video posnetki tako učinkoviti – v krajšem času lahko poveste in predstavite veliko več, kot bi bilo to mogoče s pisano besedo. Namesto tekstovnega opisa lahko predstavite delovanje vašega izdelka ali prikaz vaše storitve, predstavite prednosti in slabosti, uporabite zanimive vizualizacije in grafične elemente ter glasbo, nikar pa ne pozabite tudi na podnapise. 99firms99firms namreč ugotavlja, da kar 85 % vseh uporabnikov Facebooka video posnetke gleda z ugasnjenim zvokom, ob čemer so podnapisi nuja pri dobri uporabniški izkušnji.

©2020 IDEA KREATIVNI STUDIO, Vse pravice pridržane.
NAZAJ NA VRH