Statistike beležijo izjemen, kar 70% porast kvalitetnih spletnih vsebin v segmentu B2B, ki smo mu bili priča v zadnjem letu. Tovrstne uporabne in predvsem brezplačne vsebine različna podjetja objavljajo v zameno za uporabnikove osebne podatke, s tem pa si obenem tudi prizadevajo, da bi pridobila čim več bralcev, ki jih izbrane vsebine tudi dejansko zanimajo. […]

9 korakov do kreiranja kvalitetne spletne vsebine 9 korakov do kreiranja kvalitetne spletne vsebine

Statistike beležijo izjemen, kar 70% porast kvalitetnih spletnih vsebin v segmentu B2B, ki smo mu bili priča v zadnjem letu. Tovrstne uporabne in predvsem brezplačne vsebine različna podjetja objavljajo v zameno za uporabnikove osebne podatke, s tem pa si obenem tudi prizadevajo, da bi pridobila čim več bralcev, ki jih izbrane vsebine tudi dejansko zanimajo.

Žal pa je včasih v tem čudovitem digitalnem vesolju nekoliko težje izstopati, delovati kredibilno, nevsiljivo in hkrati tudi dovolj prepričljivo. V nadaljevanju izpostavljamo 6 preprostih korakov, ki naj služijo kot spodbudna popotnica, predvsem tistim, ki se jim pisanje zdi zahtevno in ne vedo, kako se ga lotiti.

Pripravite strategijo

Še pred kreiranjem vsebine temeljito razmislite o tem, kdo so pravzaprav vaši idealni kupci, saj boste le tako lahko ustvarili različne vsebine (nasveti, triki, novice, e-novice ali blog zapisi), po katerih bodo potencialni bralci posegli z zanimanjem.

 

Izberite temo in temeljito razmislite o naslovu

Da bo sestavek razumljiv, izberite temo, ki vas zanima, vsekakor pa čim bolj raziščite področje, o katerem pišete. Vsebino sestavite tako, da bo prijetna in berljiva že na prvi pogled, zato se izognite daljšim naslovom, tekst razdelite na več krajših delov, uporabljajte kratke in razumljive besedne zveze, vsekakor pa z dolžino celotnega besedila ne pretiravajte.

via GIPHYvia GIPHY

 

Pišite razumljivo, tekoče in nevsiljivo

»Uspešen marketing na prvi pogled ne sme delovati kot oglas« pravijo marketinški strokovnjaki. Izrazito prodajno zasnovana vsebina gotovo ne bo pritegnila bralčeve pozornosti, saj utegne delovati preveč agresivno, zato je priprava spletnega teksta zelo pomemben proces.

 

Če se pri pripravi vsebine srečujete s težavami ter vam vaše digitalno pero nikakor ne steče, se obrnite na nas. Z veseljem vam priskočimo na pomoč!Če se pri pripravi vsebine srečujete s težavami ter vam vaše digitalno pero nikakor ne steče, se obrnite na nas. Z veseljem vam priskočimo na pomoč!

 

Vsebina mora namreč uporabnika navdušiti do te mere, da ga povsem spontano popelje po poti od obiskovalca do kupca, kar pa seveda zahteva določeno mero elegance. To pomeni, da se je že med procesom pisanja priporočljivo usmeriti k potencialnemu kupcu in skušati čim bolj natančno in razumljivo predstaviti prednosti določenega izdelka ali storitve. Le tako bo tekst mogoče prebrati tekoče, obenem pa ne bo videti kot oglasno sporočilo.

via GIPHYvia GIPHY

Izberite prijeten ton komunikacije

Pišite in ustvarjajte tako, kot bi se pogovarjali s prijateljem. Vaše občinstvo se bo z vami ter z vašo ponudbo povezalo veliko bolje, če bo ogovorjeno s prijaznim in prijateljskim tonom, ki predstavlja idealen teren, na katerem se na nezavedni ravni lahko občutno povečata tudi naklonjenost in zaupanje.

 

Poskrbite za SEO optimizacijo

Optimalna dolžina posameznega teksta naj bo omejena na 1000+ znakov, kar vam bo še dodatno razširilo možnosti izbire primernih ključnih besed, s čimer se bodo izboljšali tudi rezultati oglaševanja. Takšen tekst bo na vaše spletno mesto hkrati tudi privabil nove obiskovalce. Razmislite še o naslovu, obliki vsebine, CTA gumbih in številu fotografij, saj vsi ti elementi pomagajo ustvariti privlačen in predvsem prijeten vtis.

 

Navedite čim več referenc

Reference so zelo pomembne, zato je prav, da svoje tekste opremite s povezavami, ki vodijo do sorodnih vsebin. Nič ne de, če so podobne infirmacije in vsebina že objavljene na vaši strani, ali pa na drugih, zaupanja vrednih in popularnih portalih. Na tej točki svetujemo uporabo nekaterih spletnih orodijnekaterih spletnih orodij, ki bodo avtorje člankov na omenjenih straneh obvestili, da so bili njihovi predlogi, spoznanja, ideje, misli ali citati omenjeni v vašem zapisu.

Vredno je poskusiti, saj imamo s tem več kot 70% možnosti, da bodo ti avtorji našo gesto vrednotili pozitivno, objavljeno vsebino pa delili naprej, vi pa boste s tem na povsem subtilen način pridobili bazo novih sledilcev.

via GIPHYvia GIPHY

 

Bodite neposredni in preprosti

Včasih se kot najboljši primer vsebinskega marketinga izkaže tisto, kar je najbolj neposredno in preprosto. Kot primer dobre prakse navajamo ročno napisane voščilnice, ki jih na primer neko podjetje pošlje svojim že obstoječim strankam. Gre za gesto, ki jo (med drugim) v sklopu svojih predavanj omenja tudi Ksenija Benedetti (Večer, 2017)Ksenija Benedetti (Večer, 2017), nekdanja prva dama Protokola RS, danes pa svetovalka in ugledna predavateljica za poslovno komuniciranje.

 

Redno pišite in objavljajte zanimivo vsebino

Strokovnjaki podjetja HubSpotHubSpot ugotavljajo, da kar 80% vseh, ki objavljajo blog prispevke, na dnevni ravni beležijo za kar 54% višjo konverzijo kot tisti, ki bloge pišejo in objavijo na mesečni ravni. Pri tem je zelo pomembno, da so vaše objave redne in (če je le možno) medsebojno povezane. Svetujemo, da jih razdelite na več krajših sestavkov, ki bralca povsem subtilno pripeljejo do tega, da vam sledi in objave spremlja karseda redno.

 

Kreativen pisec, kvalitetna vsebina

Pisca z dobrim in prodajno uspešnim stilom vselej ustvarijo njegove konkretne izkušnje, zato eksperimentirajte!

Smiselno je preizkusiti čim več različnih pristopov, na vas pa je, da odkrijete, kateri izmed njih se bo tudi najbolj obnesel. Svetujemo vam, da ste čim bolj ustvarjalni, da pišete v različnih okoliščinah in po potrebi celo zamenjate okolje ali delovni prostor.

 

Bodite pristni, jasni in čim bolj iskreni, vaši bralci bodo to namreč tudi začutili!

 

 

 

 

 

 

©2020 IDEA KREATIVNI STUDIO, Vse pravice pridržane.
NAZAJ NA VRH