Kaj je Magento? Magento sistem je platforma za izdelavo spletne trgovine (angl. e-commerce platform), ki temelji na odprtokodni tehnologiji, ta pa spletnim trgovcem ponuja fleksibilnost ter nadzor nad izgledom, vsebino in funkcionalnostjo njihove spletne trgovine. Če poenostavimo – Magento sistem trgovcem omogoča izdelavo spletne trgovine, prirejene njihovim poslovnim potrebam. Intuitiven administrativni vmesnik omogoča dobro trženje, […]

Iz Magento 1 na Magento 2: bav bav ali nujnost? Iz Magento 1 na Magento 2: bav bav ali nujnost?

Kaj je Magento?

Magento sistem je platforma za izdelavo spletne trgovine (angl. e-commerce platform), ki temelji na odprtokodni tehnologiji, ta pa spletnim trgovcem ponuja fleksibilnost ter nadzor nad izgledom, vsebino in funkcionalnostjo njihove spletne trgovine.

Če poenostavimo – Magento sistem trgovcem omogoča izdelavo spletne trgovine, prirejene njihovim poslovnim potrebam. Intuitiven administrativni vmesnik omogoča dobro trženje, orodja za nadzor prodajanih izdelkov, sledenje prodaji in druge bolj ali manj uporabljene funkcionalnosti.

Magento je hitro po prvi predstavitvi javnosti postal najboljša možnost prilagodljivih in cenovno dostopnih platform za izdelavo in postavitev e-trgovine. Zahvaljujoč brezplačni ti. »Community« verziji (ki jo zdaj imenujejo Magento Open Source) in razmeroma kratkem času potrebnega učenja, je tisoče podjetij hitro prepoznalo njegovo zmožnost prilagajanja in enostavnost uporabe.

V zadnjem desetletju je Magento (sedaj imenovan kot Magento 1 – torej prva verzija) ustvaril zavidljiv sloves najbolj priljubljene platforme za e-trgovino na svetu – prav zato pa je sistem kar klical po prenovi. Čeprav so mnogi napovedovali, da bo nova in izboljšana različica Magento 2 izšla že leta 2011, so razvijalci potrebovali dodatna štiri leta, da so jo izpopolnili in izdali.

Magento 1 so dnevi šteti!

Številni spletni trgovci so pri kakršnikoli odločitvi o spremembi programske opreme izjemno previdni – in to z dobrim razlogom.  Že majhna težava pri delovanju spletne strani ali novega sistema lahko povzroči, da se bo spletna trgovina upočasnila ali – še huje – doživela resen izpad. Pozivamo pa vas, da kljub morebitnim zadržkom dobro premislite ter se odločite za migracijo na Magento 2, ki ponuja velik napredek v prilagodljivosti in funkcionalnosti.

Se vam porajajo vprašanja o vaši spletni trgovini in migraciji na sistem Magento?
Kliknite tukaj!

Kljub vsemu pa si je potrebno zapomniti še nekaj – potreba po prehodu na Magento 2 je vse bolj nujna. Magento bo namreč končal podporo različici Magento 1 in sicer na dan 1. novembra 2020, samo izbrana multinacionalna podjetja pa bodo še upravičena do dvoletne podaljšane podpore.

Zakaj je to pomembno?

  • Varnostni popravki za starejše različice se bodo končali, ko bo podpora zaključena.
  • Vaša konkurenčna prednost bo ogrožena, saj na Magento 1 ne bodo dodane nove funkcije ter vtičniki. Na Magentu 2 že sedaj neprestano osvežujejo dodatne razširitve ter novosti, ki so potrebne za ohranitev konkurenčnosti in nadaljnjo rast vašega podjetja.
  • S staranjem kode bo Magento 1 vse bolj ranljiv, postal bo lahka tarča za hekerje.
  • Zagon katerekoli nepodprte programske opreme je lahko zelo tvegan, še posebej, če je programska oprema, ki ni podprta, temeljni del vašega poslovanja. In prav to je eden glavnih razlogov, da priporočamo pravočasni prehod na Magento 2, če tega še niste storili.

Kakšne so prednosti sistema Magento 2?

Magento 2 je bil izdan leta 2015 kot zadnja različica platforme Magento eCommerceMagento eCommerce, ki jo uporablja 25% spletnih trgovin po vsem svetu.

Kaj ponuja:

  • Izboljšana zmogljivost

Spletna mesta na Magento 2 se v povprečju izvajajo 20% hitreje kot strani na Magento 1.

  • Poenostavljen postopek polnjenja košarice/nakupa

Magento 1 ima v osnovi zajetnih šest korakov, medtem ko Magento 2 ponuja preprost dvostopenjski postopek blagajne in tudi funkcijo takojšnjega nakupa (ang. Instant Purchase). Trgovci lahko stalnim kupcem, ki se vračajo, ponudijo hitrejšo izkušnjo nakupa s predhodno shranjenimi plačilnimi metodami in podatki o pošiljanju. Tako lahko kupec v celoti preskoči korake za nakup, sistem pa jih sam odpelje na stran o potrditvi nakupa.

  • Boljši uporabniški vmesnik

Uporabniški vmesnik Magenta 1 je bil pogosto označen kot izjemno necelosten ter težko učljiv za manj spretne »ne-tehnične« uporabnike sistema. Magento 2 pa ponuja uporabniku razumljivo in prijazno izkušnjo, kjer lahko tudi najbolj tehnično nepodkovani uporabniki z lahkoto najdejo orodja in dodajo nove sezname izdelkov.

  • Mobilnikom prijazen

Spletno nakupovanje se seli na mobilne telefone – je trend, ki ga zaznava vse več spletnih trgovin. Prav zato je bistveno, da je vaša spletna trgovina prilagojena prikazom na mobilnih napravah, saj boste s tem izboljšali uporabniško izkušnjo, posledično pa povečali prodajo. Spletne trgovine na Magento 1 tako nimajo optimalne učinkovitosti na mobilnih napravah, Magento 2 pa daje prednost prav mobilnemu poslovanju.

Pomembno pa je upoštevati, da se premik od Magento 1 do Magento 2 ne izvede  z enim klikom; vključuje namreč spreminjanje struktur, tem in baz podatkov ter delo z novim API-jem.

Zapomnite si: gre za migracijo, ne nadgradnjo, zato je potrebno vse skupaj izvesti strokovno ter se tako izogniti težavam. Tudi čas, potreben za migracijo, se razlikuje glede na vsako spletno trgovino – kljub temu pa je okviren čas migracije »najmanj 1 mesec«. Imejte v mislih, da je ocena popolnoma odvisna od stopnje prilagoditev in kompleksnosti vaše obstoječe Magento 1 spletne trgovine.

Svetujemo vam, da z migracijo ne odlašate ter svojo spletno trgovino čimprej prenesete na nov in izboljšan sistem Magento 2.  Svetujemo vam, da z migracijo ne odlašate ter svojo spletno trgovino čimprej prenesete na nov in izboljšan sistem Magento 2.  Naš tim strokovnjakov vam bo pri tem z veseljem priskočil na pomoč, migracijo pa izvedel strokovno in zanesljivo!Naš tim strokovnjakov vam bo pri tem z veseljem priskočil na pomoč, migracijo pa izvedel strokovno in zanesljivo!

 

 

 

©2020 IDEA KREATIVNI STUDIO, Vse pravice pridržane.
NAZAJ NA VRH